plakát YU - Dvůr Všerad

Představení YU

V sobotu 14. května od 16:30 se v Galerii a muzeu M. D. Rettigové uskuteční přestavení YU (Peří).

Čas na návrat k znakům vyrytým do kostí, kamenných stěn, pyramid a chrámů. Dvě postavy, snad jsou na začátku, snad na konci. Možná je to muž a žena, možná jen dvě loutky daleko na svém zapomenutém ostrově. Postavy nejsou individuální ani jednoznačné. Jsou jako sešité a sestavené z různých částí, ze zbytků, ze snů, z vášní. Každou chvíli se rozpadají a přeměňují. V tomto pohybu směřují neodvratně ke svému konečnému tvaru. Demonstrace nemožnosti zpřítomnit cokoliv z historie pomocí vyprávění příběhu. Paměť je jako kartotéka s fotografickými snímky, není v ní žádný děj, akce ani konflikt. Téma projektu vychází z nejstarší podoby čínských znaků. Představení pracuje se znaky v jejich sugestivní moci, znaky se odpoutávají se od původního významu a promlouvají vlastní obrazivostí. Autoři se zabývají otázkou do jaké míry může znak řeči jako měnící jev vnímání hodnot vytvořit umělecké dílo, které není určeno pro tradiční způsob přijetí, neplní však méně funkci uměleckého díla. Prostě jen existuje, aniž by vysvětloval. Vytvářejí dílo, které nemá formu, estetické hodnoty, dokonalost. Dílo nemožné, které nic nesděluje, nic neodráží, neodkazuje se na realitu, autora, diváka. Dílo, které uniká interpretací. Není určeno ani spojeno s místem. Je jako život sám, přechodné, těkavé, ve stálém pohybu. Nedělá nic, jen existuje, jen tato existence zasazuje okolní realitu do nereálné = umělecké existence.
Námět: Ondrej Lipovský

Choreografie, interpretace: Bora Debnárová, Ondrej Lipovský

Sdílet na sociálních sítích

DALŠÍ AKTUALITY

Informace k rekonstrukci pivovaru

Vážení zákazníci, vzhledem k tomu, že u nás probíhá rekonstrukce pivovaru, a došly nám veškeré zásoby piva, jsme se rozhodli mít na čepu hostující pivovary.

VERNISÁŽ A VÝSTAVA OBRAZŮ

Srdečně Vás zveme na 1. letošní vernisáž abstraktní a portrétní malby Kristýny Smetanové, která se uskuteční v prostorách galerie a muzea M.D. Rettigové v sobotu

NAVŠTIVTE NÁS

Všeradice 1, 267 23 Všeradice

hostinec@vserad.cz

+420 606 944 074

OTEVÍRACÍ DOBA

HOSTINEC

PO-NE 11:00-21:00

VÍCEÚČELOVÉ HŘIŠTĚ

PO–NE 6:00 – 21:00

MINIGOLF 

10:00-17:00 PÁ-NE-SVÁTKY 11:00-19:00

GALERIE A MUZEUM

DUBEN – ČERVEN + ZÁŘÍ

PÁ – NE 10:00 – 19:00 + SVÁTKY

ČERVENEC – SRPEN

PO – ČT 11:00 – 17:00

PÁ – NE 11:00 – 19:00 + SVÁTKY

SPOLUPRACUJEME

Dvůr Všerad 2020 © Všechna práva vyhrazena